Blau László: Bonyhád - Egy elpusztított zsidó közösség

Blau László könyve: Bonyhád - Egy elpusztított zsidó közösség

A könyv 1994-ben, a magyarországi holokauszt 50. évfordulójára jelent meg először az Egyesült Államokban, angol nyelven. A közelgő 65. évforduló kapcsán a megemlékezések világszerte végigvonulnak az éven. A könyv magyar nyelven történő, második kiadása jól beleillik az évforduló alkalmából megrendezett megemlékezések sorába; egy számszerűen kicsi, de ismert zsidó közösség, vagyis a bonyhádi magyar zsidóság történetét vizsgálja.

A személyes visszaemlékezésekre, a történelmi dokumentumokra és a túlélőkkel folytatott beszélgetésekre épülő mű részletes képet ad a holokauszt előtt - a két világháború között - a bonyhádi zsidóság sokszínű, hagyományokat megtartó életéről. A szerző, Blau László visszatekintést ad Bonyhád korai történetére, bemutatja a zsidóság szellemi vezetőit, részletesen foglalkozik a háború utáni időszakkal, amikor az a kevés túlélő, aki visszatért Bonyhádra, megkísérelte az újrakezdést a sok megpróbáltatás után, és ebben, a kedvezőtlen körülmények miatt, kudarcra volt ítélve.

Részletesen kitér arra is, hogy a bonyhádi túlélők hol telepedtek le és miként találtak otthonra az 1956-os forradalom után. A könyv a holokauszt idején mártírhalált halt bonyhádi zsidók Yizkor-listájával fejeződik be.

Noha a szerző egy adott kisváros történetét dolgozza fel, feltárja azokat az eseményeket, amelyek a vidéki Magyarországon a zsidóság kiirtásához vezettek. Sir Martin Gilbert: "A History of the Twentieth Century" (A huszadik század történelme) című könyvének II. kötetében a magyar vidéki zsidóság tragédiáját Blau László jelen könyvéből vett idézettel festi le.
A bevezetést Randolph L. Braham, a New York-i Egyetem kiváló, érdemes politológia professzora írta.

A szerzőről

A könyv szerzője, Blau László Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a budapesti zsidó gimnáziumban végezte 1931 és 1939 között. 1934 szeptemberétől, két tanévet a bonyhádi gimnáziumban töltött. Tanulmányait a budapesti Zsidó Szervezet Szabadegyetemén folytatta 1940-41-ben. 1943-ban behívták munkaszolgálatra. Miután édesapját elvesztette, 1944 őszén politikai menedékjogot kért maga és édesanyja számára a budapesti Svájci Konzulátuson (Üvegház). Itt volt őrségben, amikor visszanyerte szabadságát 1945.január 18-án. 1945-ben visszament Bonyhádra. Ott kötött házasságot Kuttner Sárával, és ott éltek az 1956-os forradalomig. Az Egyesült Államokba emigráltak, New Yorkban telepedtek le. Blau László a 90-es évek elejét kutatásainak szentelte, hogy az utókor számára megörökítse a valaha virágzó, de mára gyakorlatilag teljesen elpusztított bonyhádi közösséget.

« Vissza a Könyvkiadáshoz

Soha többé Soá! Alapítvány - Blau László: Bonyhád, egy elpusztított zsidó
		közösség PayPal - The safer, easier way to pay online.