Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

2009. április 17. 17:00 - MTI

Megnyílt a budapesti Holokauszt Emlékközpont vándorkiállítása szerdán, a holokauszt magyarországi emléknapjának előestéjén Bonyhádon; a zsidóság egykori deportálását bemutató kiállításon diákok tartanak majd tárlatvezetést.

Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

Az Auschwitz Album - rólunk, nekünk, nélkülük című kiállítás a fővárosi emlékközpont és a bonyhádi Soha többé Soá! Alapítvány együttműködésében jött létre a holokauszt 65. évfordulóján. A tárlat kilenc témacsoportban huszonkilenc fotón követi végig a zsidóság deportálását, egy tablón pedig a völgységi zsidók történetét.

A megnyitón Matos Kálmán, az alapítvány elnöke azt mondta: Magyarországon az utóbbi években egyes szervezetek, személyek egyre nyíltabban artikulálják antiszemita, holokauszttagadó nézeteiket. Ebben a helyzetben még inkább indokolt, hogy a valós tényekre emlékeztessünk - fogalmazott. Potápi Árpád János (Fidesz), a város polgármestere, a kiállítás fővédnöke a bonyhádi zsidóság tragikus száz napját idézte fel. Mint mondta, ha nem is vállalták a bonyhádiak a zsidók elbújtatását, együtt éreztek velük. Emlékeztetett arra, hogy Bonyhádon szervezték meg a Hűséggel a hazáért mozgalmat a Volksbund atrocitásai ellen.

Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

Pécsi Tibor, az emlékközpont oktatási programvezetője arról beszélt: a kiállítás azért fontos, mert az album képein honfitársaink vannak, akik magyarnak gondolták magukat, de a magyar állam zsidónak bélyegezte és haláltáborba küldte őket. Auschwitz-Birkenauban a magyar állampolgárok 80 százalékát hat órán belül elgázosították, így történt ez a bonyhádi zsidó közösséggel is - mondta a történész. "A kiállítás üzenete, hogy ide vezet a kirekesztés, a rasszizmus. Auschwitz csak a végállomás, az első állomás ott van, hogy ember és ember között származás, életvitel, vallás alapján különbséget teszünk" - mutatott rá.

Az emlékközpont programvezetője elmondta: a beregszászi, técsői és miskolci zsidókról készült, először 2004-ben bemutatott fotókat eddig Egerben, Zentán, Budapest XIII. kerületében és Pécsett láthatta a közönség. Az idén Bonyhád mellett Székesfehérváron és Komarnóban állítják ki a képeket. A szerdán megnyílt bonyhádi tárlatot Szekszárdon és Bátaszéken is megtekinthetik majd az érdeklődők. Pécsi Tibor azt is elmondta: a koncepció szerint a kiállításokon fiatalok tartanak tárlatvezetést kortársaiknak. A völgységi városban például 17 éves diákok ismertetik a holokauszt idején történteket a fiataloknak. Ehhez az emlékközpont módszertani segítséget nyújtott - tette hozzá.

Az Auschwitz Album fotóit egy túlélő, Jákob Lili 1945-ben találta meg Mittelbauban, 1988-ban adta át az izraeli Jad Vasem Intézetnek.

« Vissza a Sajtó-hoz

Soha többé Soá! Alapítvány - Blau László: Bonyhád, egy elpusztított zsidó
		közösség