Sajtó - Rólunk Írták

Üzenet a jövőnek

2014. július 2. - Hit Gyülekezete

2014. július 2-án került átadásra az a bonyhádi holokauszt emlékmű, amely impozáns és egyben megindító Mementóként áll a város egyik központi részén, az egykori zsidó iskola helyén.

A mintegy háromméteres, látványos alkotás vészvillogóként kiált a jövőbe és minden egyes eleme üzenetet hordoz magában.

Tovább a teljes cikk elolvasásához...

A bonyhádiak együtt éreztek a zsidósággal

2014. július 2. - Magyar Nemzet Online

A fiataloknak szembe kell nézniük a múlttal, meg kell ismerniük, hogy az antiszemitizmus milyen veszélyeket hordoz magában - mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete szerdán Bonyhádon, a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett, a helyi áldozatokra emlékező kiállítás megnyitóján.

Tovább a teljes cikk elolvasásához...

Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

2009. április 17. 17:00 - MTI

Megnyílt a budapesti Holokauszt Emlékközpont vándorkiállítása szerdán, a holokauszt magyarországi emléknapjának előestéjén Bonyhádon; a zsidóság egykori deportálását bemutató kiállításon diákok tartanak majd tárlatvezetést.

tovább » « vissza
Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

Az Auschwitz Album - rólunk, nekünk, nélkülük című kiállítás a fővárosi emlékközpont és a bonyhádi Soha többé Soá! Alapítvány együttműködésében jött létre a holokauszt 65. évfordulóján. A tárlat kilenc témacsoportban huszonkilenc fotón követi végig a zsidóság deportálását, egy tablón pedig a völgységi zsidók történetét.

A megnyitón Matos Kálmán, az alapítvány elnöke azt mondta: Magyarországon az utóbbi években egyes szervezetek, személyek egyre nyíltabban artikulálják antiszemita, holokauszttagadó nézeteiket. Ebben a helyzetben még inkább indokolt, hogy a valós tényekre emlékeztessünk - fogalmazott. Potápi Árpád János (Fidesz), a város polgármestere, a kiállítás fővédnöke a bonyhádi zsidóság tragikus száz napját idézte fel. Mint mondta, ha nem is vállalták a bonyhádiak a zsidók elbújtatását, együtt éreztek velük. Emlékeztetett arra, hogy Bonyhádon szervezték meg a Hűséggel a hazáért mozgalmat a Volksbund atrocitásai ellen.


Holokauszt Emlékkiállítás Bonyhádon

Pécsi Tibor, az emlékközpont oktatási programvezetője arról beszélt: a kiállítás azért fontos, mert az album képein honfitársaink vannak, akik magyarnak gondolták magukat, de a magyar állam zsidónak bélyegezte és haláltáborba küldte őket. Auschwitz-Birkenauban a magyar állampolgárok 80 százalékát hat órán belül elgázosították, így történt ez a bonyhádi zsidó közösséggel is - mondta a történész. "A kiállítás üzenete, hogy ide vezet a kirekesztés, a rasszizmus. Auschwitz csak a végállomás, az első állomás ott van, hogy ember és ember között származás, életvitel, vallás alapján különbséget teszünk" - mutatott rá.

Az emlékközpont programvezetője elmondta: a beregszászi, técsői és miskolci zsidókról készült, először 2004-ben bemutatott fotókat eddig Egerben, Zentán, Budapest XIII. kerületében és Pécsett láthatta a közönség. Az idén Bonyhád mellett Székesfehérváron és Komarnóban állítják ki a képeket. A szerdán megnyílt bonyhádi tárlatot Szekszárdon és Bátaszéken is megtekinthetik majd az érdeklődők. Pécsi Tibor azt is elmondta: a koncepció szerint a kiállításokon fiatalok tartanak tárlatvezetést kortársaiknak. A völgységi városban például 17 éves diákok ismertetik a holokauszt idején történteket a fiataloknak. Ehhez az emlékközpont módszertani segítséget nyújtott - tette hozzá.

Az Auschwitz Album fotóit egy túlélő, Jákob Lili 1945-ben találta meg Mittelbauban, 1988-ban adta át az izraeli Jad Vasem Intézetnek.


Bonyhádi zsidók Soha többé Soá!

2008. december - Új Kelet

A holokauszt áldozatai mellett tett állásfoglalásnak tekinti a bonyhádi zsidóság történetét feldolgozó könyv bemutatott magyar nyelvű változatát a kiadó Soha többé Soá! Alapítvány. A szerző, Blau László az alkalomból tiszteletbeli bonyhádi polgár címet kapott. Pasitka Hermann, a bonyhádi alapítvány alapítója a könyvről a városban tartott sajtóbemutatón elmondta: a holokauszt áldozatairól ugyan sok szó esik Magyarországon, de úgy érezték, hogy Bonyhádon is szükség van egy mementóra, amely a következő generációkat is emlékezteti arra, mi történt 64 évvel ezelőtt.

tovább » « vissza
Soha többé Soá! Alapítvány - ÚJ KELET

Hangoztatta: hiányzik az, hogy a magyar politika részéről még nem volt egyértelmű bocsánatkérés a zsidóságtól, ami Németországban például megtörtént.

Az alapítvány a jövőben egy oktatási programot kíván indítani, amivel általános és középiskolásokhoz igyekeznek közelebb hozni a holokauszt időszakát, valamint kiállításon is bemutatja a zsidóság történetét - tette hozzá Pasitka Hermann. A Bonyhád, egy elpusztított zsidó közösség című könyvet először 1994-ben angol nyelven, a holokauszt 50. évfordulójára New Yorkban adták ki. A most 1000 példányban napvilágot látott második, magyar nyelvű kiadás bővebben, 212 oldalon jelent meg. Végig kíséri az 1200 fős bonyhádi zsidóság életét a két világháború közötti időszaktól a vészkorszak utáni korig, amikor a kevés megmaradt túlélő visszatért Bonyhádra, és megkísérelte az újrakezdést. A kötet tartalmazza az elpusztított bonyhádi zsidók névsorát.

Blau László az MTI-nek elmondta: személyes visszaemlékezésekre, történeti dokumentumokra, beszélgetésekre alapozva készítette el a kötetet, s különös öröm számára, hogy munkája anyanyelvén is megjelenhetett.

A szerző 1921-ben született Budapesten, a 30-as években két évig Bonyhádon tanult. 1943-ban munkaszolgálatra hívták be, majd 1945 után visszatért a völgységi városba. 1956-ban távozott Magyarországról, és New Yorkban telepedett le. A 90-es éveket kutatásainak szentelte.


Blau László könyvének bemutatója

2008. december - Soha többé Soá! Alapítvány

című könyvének bemutatójára 2008 december 17-én került sor, melyet a Soha többé Soá! Alapítvány és a Bonyhádi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében került megrendezésre a Városházán.

tovább » « vissza

A könyvbemutatóra a könyv szerzője Blau László és felesége Blau Sára New Yorkból érkeztek haza Bonyhádra, hogy az író személyesen dedikálja könyvét. A kötet Blau Sára történetével bővítve, az angol nyelvű kiadás után 14 évvel, új képgyűjteménnyel jelent meg magyar nyelven. Köszöntőt mondott: Potápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere. A szerzőt bemutatta: Dr Kolta László, a szerző barátja.

>A könyvbemutatón készült képeket, ide kattintva megtekintheti.<


1%


Kérjük ajánlja fel alapítványunk számára adója 1%-át
Adószám:

18868175-1-17


Soha többé Soá! Alapítvány - Blau László: Bonyhád, egy elpusztított zsidó
		közösség